Bartın Şehri Hakkında

Bartın, Karadeniz Bölgesi’nde, Batı Karadeniz Bölümü’nde bir ildir. 1991 yılında Zonguldak ilinden ayrılarak Türkiye’nin 74. ili olmuştur. Doğusunda Kastamonu, güneyinde Karabük, batısında Zonguldak illeri, kuzeyinde Karadeniz bulunur. Orman bakımından zengin olan ilin büyük bir kısmı Küre Dağları Millî Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Bartın Çayı Türkiye’de üzerinde taşımacılık yapılan tek akarsudur. Bartın bölünmüş yollar ile İstanbul’a 420 km, Ankara’ya ise 283 km mesafededir.

Doğal güzelliği, plajları, tarihî yapıları ile ilgi çekici bir kenttir. Adını mitolojide “Muhteşem Akan Su” anlamına gelen Parthenious’tan alan ilimizin Amasra, Kurucaşile, Ulus olmak üzere üç ilçesi bulunmaktadır.

Bartın’ın dik ve ormanlık yamaçlarla denize ulaşan 59 km’lik kıyı kesimi, olağanüstü güzellikler sergilemektedir. Amasra ilçesi eşsiz doğal yapısı, 3000 yıllık tarihî dokusu ile önemli bir turizm merkezidir. Amasra, yaz kış turistlerin akınına uğramaktadır.

Kurucaşile, ülkemizde ahşap tekne yapımının sürdürüldüğü en önemli merkezlerden biridir. Kurucaşile’de Osmanlılar döneminden bugüne kadar savaş gemilerinden balıkçı teknelerine, yük gemilerinden gezinti sandallarına kadar çeşitli tipte tekneler yapılmıştır.

Ulus, şelaleleri ve yeşilin her tonunun görülebileceği yaylalarıyla ünlü gizli bir cennettir. Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Ulus; çevresini saran ağaçları, çiçekleri ve yaban hayvanlarıyla tam bir doğa harikasıdır.

İl Merkezinde Gidilip Görülebilecek Yerler

Bartın Irmağı: M.Ö.’ki yıllarda Parthenios (muhteşem akan su) adı ile anılan ve kente adını veren ırmaktır. Şehir merkezinde birleşen ırmak, 15 km akarak Boğaz mevkisinde Karadeniz’e ulaşır. Bartın Irmağı; üzerinde 500 tonluk gemilerle Karadeniz’den kente kadar ulaşım yapılabilen ülkemizin tek akarsuyudur.

Plajlar:
İnkumu, Amasra, Çakraz, Güzelcehisar, Mugada, Hatipler, Kızılkum, Bozköy, Akkonak, Deliklişile, Göçkün, Kurucaşile, Tekkeönü ve Kapısuyu Plajları
İnkumu: Bartın il merkezine 15 km uzaklıktaki İnkumu Beldesi 3 km uzunluğundaki eşsiz sahili; altın sarısı kumları, masmavi denizi, yemyeşil çam ormanıyla çevrilmiş bu tatil cenneti, Karadeniz’in en güzel koylarından biridir

Amasra: Amasra eşsiz doğal yapısı, 3 bin yıllık tarihi dokusu ile önemli bir turizm merkezi olmuştur. Amasra yaz-kış turistlerin akınına uğramaktadır. Adını kraliçe Amastrist’ten alan Amasra’nın Osmanlılar tarafından fethi öncesinde şehre tepeden bakan Fatih Sultan Mehmet hayranlığını şöyle dile getirir: “Lala Lala Çeşm-i Cihan (Dünyanın Gözü) Bu mu’ola?” Amasra yalnızca yaz turizmin değil, hafta sonu kültür turları ve okul turlarının da mekânıdır. Amasra’nın balık ile salatası ve ardından yenen ballı cevizli manda yoğurdu tercih edilen lezzetler arasındadır.

Küre Dağları Milli Parkı: Bartın Küre Dağları Milli Parkı; doğal potansiyeliyle önemli bir cazibe merkezidir. Ayrıca ilimiz; şelale, kanyon ve birbirinden ilginç peyzaj değerleriyle beğenilen Gezi Alanlarına sahiptir.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın “Dünyadaki 100, Ülkemizdeki 9 Sıcak Noktadan Birisi” olarak nitelendirdiği Küre Dağları Milli Parkı; kültürel ve folklorik özellikleri, büyüleyici doğal peyzaj, biyolojik çeşitlilik ve zengin yaban hayatı gibi görülmeye değer ögeleri eşsiz bir manzara bütünlüğü içinde sergilemektedir.
Galla (Kadınlar) Pazarı: Galla yani kadınlar pazarı ismini kendi organik bahçe ürünlerini ve hayvan ürünlerini satan kadınlardan alıyor. Her Salı ve Cuma günleri kurulan galla pazarında taze süt, yumurta, manda yoğurdu ve bahçe ürünleri 200 yıldır satılmaktadır.
Kemal Samancıoğlu Etnoğrafya Müzesi: Uzun yıllar Bartın’da belediye başkanlığı yapan Kemal Samancıoğlu’ nun evi olan müzede Bartın sosyal yaşamını ve kültürünü tanıtan eski eşyalar sergilenmektedir.